14/10/11

ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ Ή ΕΠΙΣΤΑΞΗ

Η αιμορραγία από την μύτη μέσα στην μάσκα κάτω από το νερό, είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, και δεν πρέπει να ανησυχεί το δύτη γιατί προέρχεται από την διαφορά πίεσης που εξασκείται στα μικρά αγγεία του διαφράγματος, είναι παροδική και σταματάει μόλις ο δύτης ανέβει στην επιφάνεια η έστω και με την εφαρμογή ελαφράς πίεσης.

Ρινορραγία ή επίσταξη χαρακτηρίζεται η απώλεια αίματος από ένα ή περισσότερα αγγεία της ρινός, το οποίο οφείλεται είτε σε τοπική βλάβη, είτε αποτελεί σύμπτωμα κάποιας άλλης γενικότερης νόσου. Όταν η αιμορραγία είναι ήπια μιλάμε για επίσταξη. Όταν η αιμορραγία είναι μεγάλη μιλάμε για ρινορραγία.
Οι όροι λοιπόν αυτοί χρησιμοποιούνται εναλλακτικά και έχουν την ίδια έννοια. Όταν η επίσταξη είναι μικρή οφείλεται σε ρήξη μικρών αγγείων που εντοπίζονται πάνω στην πρόσθια περιοχή του βλεννογόνου της χόνδρινης μοίρας του ρινικού διαφράγματος και είναι μια κατάσταση αυτοπεριοριζόμενη ή αντιμετωπίζεται εύκολα από το γενικό γιατρό ή σε πολλές περιπτώσεις από τον ωτορινολαρυγγολόγο
Η ρήξη αγγείου στην οπίσθια περιοχή του διαφράγματος συνήθως συνοδεύεται από πολύ έντονη ρινορραγία, διότι έχει ρηχθεί αγγείο μεγαλύτερης διαμέτρου, που τροφοδοτεί το βλεννογόνο του ρινικού διαφράγματος. Tο αίμα της ρινορραγίας είναι άφθονο και το καταπίνει ο ασθενής, προκαλώντας πανικό. Ο ασθενής με οπίσθια ρινορραγία συνιστάται να παραμένει καθιστός και με σκυφτό το κεφάλι, ουτως ώστε το αίμα να ρέει από τη μύτη και να μην κυλάει προς το ρινοφάρυγγα και το φάρυγγα, μεχρις ότου του χορηγηθούν οι πρώτες βοήθειες.

Αντιμετώπιση

Τις περισσότερες φορές η ρινορραγία και η επίσταξη αντιμετωπίζονται εύκολα:
  • Εφαρμογή πίεσης στην αιμορραγούσα περιοχή. Η συμπίεση των πτερυγίων για 10 λεπτά περίπου είναι αρκετή πολλές φορές για να σταματήσει την αιμορραγία.
  • Η καλύτερη θέση είναι να καθόμαστε και να σκύβουμε τον κορμό και το κεφάλι μας μπροστά (μειώνεται η φλεβική πίεση και εμποδίζεται η κατάποση αίματος).
  • Εφαρμογή κρύων επιθεμάτων στη βάση της μύτης μπορεί να βοηθήσει.
  • Μετά τον έλεγχο , πρέπει να αποφεύγεται η έντονη σωματική άσκηση , το κάπνισμα , η τροφή με καρυκεύματα και γενικά ότι μπορεί να προκαλέσει αγγειοδιαστολή. Αν υπάρχει πονοκέφαλος είναι καλό να δοθεί παρακεταμόλη (Depon).
Αν δεν αποδώσουν τα παραπάνω μέτρα είναι σκόπιμο να απευθυνθούμε σε γιατρό. Ανάλογα με το είδος και τη βαρύτητα της επίσταξης μπορεί να απαιτηθεί τοπική καυτηρίαση , ή επιπωματισμός με ειδική γάζα εμπλουτισμένη με αντιβιοτική και αγγειοσυσπαστική αλοιφή.

πηγές: Δρ Δημήτριος Ν.Γκέλης και ιατροnet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε στο e-mail μας κάποια είδηση
ή το άρθρο σας που θέλετε να δημοσιεύσουμε


psarontoufekas4@gmail.com