21/2/12

Ανακάλυψαν το "Δωδεκάνησος"! - Ναυάγησε το 1958 κοντά στις τουρκικές ακτές

Στην αρχή πίστεψαν ότι επρόκειτο για το ναυάγιο κάποιου γερμανικού πλοίου. Το ωκεανογραφικό σκάφος «Ναυτίλος» που μετέφερε την επιστημονική ομάδα του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Rhode Island Ρόμπερτ Μπάλαρντ, είχε ελαττώσει ταχύτητα ευρισκόμενο βορείως της Σύμης, κοντά στην τουρκική χερσόνησο της αρχαίας Κνίδου.
Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα "Τα Νέα", σύστημα ακουστικής διασκόπησης που αποτύπωνε το ανάγλυφο του πυθμένα, έστειλε στις οθόνες του πλοίου το ξεκάθαρο περίγραμμα ενός ναυαγίου. Τα δύο τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ στο ωκεανογραφικό σκάφος, «Ηρακλής» και «Αργώ», καταδύθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά φθάνοντας σε βάθος 486 μέτρων.
 
Οι προβολείς τους φώτισαν το βυθισμένο πλοίο, αλλά κανείς δεν μπορούσε να προσδιορίσει με ακρίβεια ποιο ήταν αυτό το καράβι. Δεν ήταν πολεμικό πλοίο αλλά ούτε αρχαίο ναυάγιο. Ο ωκεανογράφος Ρόμπερτ Μπάλαρντ, περισσότερο γνωστός από την ανακάλυψη του «Τιτανικού» και του γερμανικού θωρηκτού «Βίσμαρκ« στον Ατλαντικό Ωκεανό, είχε μεριμνήσει ώστε η εξερευνητική αποστολή να μεταδίδεται απευθείας στο Διαδίκτυο μέσα από ειδική ιστοσελίδα (www.nautiluslive.org). 

Η αποστολή γινόταν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος New Frontiers in Ocean Exploration 2011, με τη συνεργασία του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Ηταν Αύγουστος της περασμένης χρονιάς.
 
Μερικές ημέρες αργότερα, ο συνεργάτης του Ρ. Μπάλαρντ Μάικλ Μπρέναν θα εκμυστηρευτεί ότι «ένας ηλικιωμένος από την Κέρκυρα μας διαφώτισε, λέγοντάς μας για ένα μικρό επιβατηγό πλοίο που είχε βουλιάξει στην περιοχή στα τέλη της δεκαετίας του 1950 όταν έπεσε σε τυφώνα και πως είχαν χαθεί πάνω από 20 άνθρωποι. Επρόκειτο για ναυτική τραγωδία». 
Ηταν το μότορσιπ «Δωδεκάνησος», που στις 22 Μαρτίου 1958 βούλιαξε κοντά στις τουρκικές ακτές. Κατευθυνόταν από τη Ρόδο προς την Κω. Συνάντησε σφοδρή θαλασσοταραχή και θυελλώδεις ανέμους. Ορισμένοι από τους επιβάτες που διεσώθησαν μετά τη βύθιση του πλοίου αφού κολύμπησαν επί ώρες προς τις ακτές, είχαν πει ότι τα κύματα ήταν θεόρατα λόγω των θυελλωδών ανέμων. 
 
Οι επιβάτες του πλοίου είχαν βγει στο κατάστρωμα, ορατότητα δεν υπήρχε και ένα μεγάλο κύμα χτύπησε με δύναμη την πλώρη αναγκάζοντας το καράβι να γείρει. Οι άνθρωποι που χάθηκαν ήταν 25, ανάμεσά τους και μια μητέρα με τα τέσσερα παιδιά της. 

Η ερευνητική αποστολή υπό τον Ρόμπερτ Μπάλαρντ κινήθηκε κοντά στα τουρκικά παράλια αναζητώντας, μεταξύ των άλλων, αρχαία ναυάγια ή ενδείξεις καταποντισμένων πόλεων. Στη συνέχεια έκανε γεωλογικές έρευνες στον υποθαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης.

Το θέμα της ανακάλυψης του «Δωδεκάνησος» θα δημοσιευθεί στο περιοδικό «Oceanography». Τη φωτογραφία παραχώρησε στα «ΝΕΑ» η δρ γεωλόγος ωκεανογράφος Παρασκευή Νομικού (λέκτορας, ΕΚΠΑ), υπεύθυνη αποστολής της ερευνητικής ομάδας του Ρόμπερτ Μπάλαρντ στον ελληνικό χώρο

Δείτε το βίντεο :Πηγή : defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε στο e-mail μας κάποια είδηση
ή το άρθρο σας που θέλετε να δημοσιεύσουμε


psarontoufekas4@gmail.com