24/11/11

Σωλήνας αλουμινίου Vs Σωλήνας Carbon


 Ένα άρθρο του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΠΕΚΑ για την διαφορά της χρήσης σωλήνα carbon από αλουμινίου.Υπάρχει διαφορά;Και αν υπάρχει ποια είναι αυτή σε μήκη σωλήνα 90-100-110-115;
Γιατί πόσο κολλημένος μπορεί να ναι κάποιος για να 'ναι πέντε μέρες στο πατάρι αγκαλιά με χειριστήρια ξηρά τροφή και φραπέ; Όχι γιατί τον κλειδώσανε αλλά γιατί κάτι του μπήκε στον φλοιό,και προσπαθεί πεισματικά να το βγάλει.

Μη φανταστείτε ότι μπήκε κάνα γρέζι, όχι, μια ιδέα μπήκε, σαν αυτή που μπαίνει κάθε μηνά και για να φύγει πρέπει να κάνει τον κύκλο της.Αντίδοτο δεν υπάρχει παρά μονό λίγη υπομονή και κατανόηση και όλα θα πάνε καλά.Την υπομονή την είχε οριακά η κυρά Νοτινά Την κατανόηση την δείξανε τα φιλαράκια συνάδοντας, συμπάσχοντας και συνεισφέροντας ολόψυχα. 

Τράκα στην τράκα λοιπόν έχω στοιχίσει τα τέσσερα καμάρια τους στον τοίχο και τα 'χώ σε ημιανάπαυση και παρουσιάστε.Όλα τριανταριά, μαύρα, ντυμένα στα καρό με γραβάτα κατά μήκος και κλείσιμο ψηλά στο λαιμό.Για κολιέ ένα ζεύγος 19άρια σε κρεμ με δέσιμο zoratex και μια χρυσοθώρητη μονόπτερη στα εξίμισι καράτια.

Όπως ίσως καταλάβατε αλλάξαμε κουστούμι και ήρθαμε ξανά. Το τέταρτο κουλουάρ το συμπλήρωσε ο Άβερελ, έτσι για σπάσιμο στον Τζακ που μέχρι τώρα ήταν ο ψηλότερος. Αυτό προέκυψε γιατί το αίμα νερό δεν γίνεται, αφού οι Ντάλτον είναι τέσσερις.Το ψηλό άχαρο κι αρτσούμπαλο αδέρφι που 'χαμε στην απ' έξω, γιατί δεν του βρίσκαμε κουστούμι στα προηγούμενα Τσικλητήρια, βρέθηκε ράφτης να το ντύσει και τώρα δεν κρατιέται .

Η κόντρα όμως δεν έχει να κάνει με το ποιος ρίχνει μακρύτερα, αλλά πως ο καθένας θα ξεπεράσει τον εαυτό του.Κι αφού τα όπλα προπόνηση δεν μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν της επιδόσεις τους οι ελπίδες τους ακουμπάνε πάνω μας. Τα κύπελλα που θεσμοθετούνται είναι κι αυτά τέσσερα κι όλοι θα πάρουν από ένα. Μπορεί να έχει ο καθένας το δικό του κουλουάρ αλλά αγωνίζονται σε διαφορετικά αθλήματα.Η κριτική όπως ξαναπάμε πρέπει να γίνεται στις βελτιώσεις που γίνονται πάνω στο ίδιο όπλο κι όχι μεταξύ των αδελφών οπλών.Σε ένα σάκο ζούνε μαζί ρε παιδιά τι έχουν να χωρίσουν; Η επιλογή του καταλλήλου μήκους άλλωστε εμπίπτει σε άλλες διατάξεις και απαιτεί φιλοσοφική συζήτηση.

Επειδή όμως την κόβω τη δουλειά ,ότι το βασικό ερώτημα είναι πόσα μέτρα ρίχνει κι όσο μακρύτερα τόσο καλύτερα .Θέλω να σας το χαλάσω στην ψύχρα. Αυτό που προσπαθώ να αποδείξω είναι :εάν και κατά πόσο μπορεί να βελτιωθεί ένα όπλο βγάζοντας τον κοινό αλουμινένιο σωλήνα και τοποθετώντας στην θέση του έναν σωλήνα 30αρι carbon με οδηγό κατά μήκος.Στα όπλα αυτής της κατηγορίας πιστεύω ότι είναι η ουσιαστικότερη βελτίωση που μπορούμε να κάνουμε ανεβάζοντας την ταχύτητα και φυσικά το πραγματικό δραστικό του όπλου.Το πόσο είναι το θέμα μας και μπαίνω στο προκείμενο.


Πρώτος ο πονηρός και γρήγορος Joe έκανε ένα βήμα μπρος και πήρε θέση στον βατήρα γεμάτος αυτοπεποίθηση. Γυρίζει το βλέμμα του ψυχρά στον στόχο και φορτώνει στην 90αρα πλάτη του κάπου στα 55 κιλά αποφασιστικότητας κι ένα ατσάλινο βέλος.Τουφεκιά στα 3 μ και….απορημένος κοιτάει το βέλος του να έχει βγει στους 40 πόντους…μόλις 13 πάνω από τα πριν.Ξανά στα 3,4μ μπας και….μπα τίποτα ,ίσα που πέρασε το φτερό.Έτοιμος ήταν να φύγει, να εγκαταλείψει.Βρε καλέ μου βρε χρυσέ μου Joe…με το ζόρι τον βάλαμε να ρίξει άλλες δυο βολές και να φύγει απαρηγόρητος.Μέχρι και ειδικό ψυχολόγο του φέραμε μη κάνει καμιά τρέλα. Προσωπικά θα ήθελα να του πω ότι ήταν απίθανος και ταχύτατος .Το διατρητικό αποτέλεσμα δεν είναι το ατού μιας τέτοιου μήκους και βάρους βέργας και μάλιστα σε αποστάσεις πάνω από τα 3,4μ όσο ο καλός συνδυασμός της με την ταχύτητα και την μικρή διασπορά γύρω από τα τρία μετρά, πράγμα στο οποίο ήταν άψογος.

Ο τρίτος καθ’ύψος Ντάλτον ονόματι Ουίλιαμ ο100αρης χλευάζει σαρκαστικά τον κοντό και με τον αέρα του νικητή στα συμβατικά μπαίνει φορτωμένος μαγκιά και υπεροψία.Χωρίς καθυστέρηση αμολάει το δηλητήριο στον ομόκεντρο και η βέργα χάνεται, τρύπα ρε παιδιά πως το λένε, τον έσκισε.Δεύτερη βολή 40 πόντους μακρύτερα και παραλίγο να έχουμε τα ιδία, η βέργα περνάει ένα μέτρο με άνεση και δείχνει ότι έχει κι άλλο.Παίρνει ύφος και οπλίζει για μακρύτερα, στα 3.8μ αυτή τη φορά γεμάτος αυτοπεποίθηση.Βολή και….ναι μεν αλλά .Πέσαμε στο μισό μέτρο και άρχισε να φαίνεται η υστέρηση της βέργας και τα όρια του μήκους.Του κοπήκανε τα γόνατα.Ο χρόνος σχετικά καλός αλλά ήλπιζε να ξεπεράσει τον Jack με το 110 συμβατικό. Κάπου εδώ βγαίνει ένα αξιόλογο συμπέρασμα για’μένα : η κάθε βέργα έχει τα όρια της και αυτά έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγω με το βάρος της και κατά δεύτερον με το μήκος και την σκληρότητα.Όσο και να ανεβάζει ο σωλήνας, το βάρος αλλά και η διαδρομή μιας μακρύτερης αρκούν για καλύτερη διάτρηση σε οριακές αποστάσεις. Στις μεσαίες αποστάσεις όμως παρατηρούμε ότι η αύξηση τις ικανότητας διάτρησης του 100 προήλθε καθαρά από την αύξηση της ταχύτητας που αναπτύχθηκε ξεκάθαρα λόγω σωλήνα. Φαίνεται λοιπόν ότι από τα 100 εκατοστά και πάνω ο συμβατικός σωλήνας υστερεί σοβαρά .ενώ αντίθετα από τα 90 και κάτω μπορεί και να πλεονεκτεί ,αφού το επιπλέον έργο που παίρνουμε από τον καρβουνοσωλήνα είναι πολύ μικρό.Αν δε συνυπολογίσουμε ότι μεγαλώσαμε την διάμετρο του σωλήνα στα 30mm συν τον οδηγό δυσχεραίναμε την μετατόπιση του όπλου, τότε ψηφίζω αλουμίνιο.

Σειρά του συνεσταλμένου και φοβισμένου Jack που σηκώνεται και με αργά τρελαμένα βήματα παίρνει τη θέση του για βολή.Γυρνάει το απελπισμένο βλέμμα του στις κερκίδες κι εκεί που πάει να γυρίσει, πιάνει το χαμόγελο μιας ξανθιάς.Ακαριαία σπάει κι αυτός χαμόγελο κι αφήνει να φανούν οι ατέλειωτες κουφάλες του.Παίρνει αμέσως πάνω του και φορτώνει την εξιμισάρα πάνω στα 110 εκατοστά του σα να τραβάει βρακολαστιχα.Λοκαρει και….χαμός, η ευτυχισμένη βέργα του πετούσε κι άνοιγε τρύπες.Στα 3 και στα 3.4 την ψάχναμε ενώ στα 3.8 της μείνανε 5 πόντοι και κρέμασε απ ΄ το βάρος.στα 4,2 όμως έδειξε σημάδια κόπωσης και η βέργα γονάτισε σχετικά απότομα στα 55 εκατοστά.Αυτό μου  έβγαζε ακόμα ένα συμπέρασμα που είναι συνεχεία του προηγούμενου: τα εξίμισι χιλιοστά κάπου εδώ το λένε το ποίημα.Το μήκος μέχρι ένα σημείο κάτι μπορεί να δώσει αλλά η συνολική μάζα της βέργας αυτές τις αποστάσεις δεν αρκεί για να διατιμήσει την ορμή της.Αν αναλογιστούμε δε, ότι η δοκιμή γίνεται σε μικρό βάθος αλλά και από μια στιβαρή βάση που δεν επιτρέπει στην ανάκρουση να απορροφήσει ενέργεια.Τότε πρέπει να ξέρουμε αυτές τις διατρήσεις δεν μπορούμε να τις πετύχουμε σε μια πραγματική βολή με το χέρι την πραγματικότητα υπολόγισε τι θα επιτύχεις στους τοποθετημένους περ.30εκατ..Βασικός λόγος είναι γιατί το χέρι δεν είναι ποτέ σταθερό στην αντίσταση του πάνω στην μασχάλη της λαβής κι έτσι οποιαδήποτε σύγκριση δεν θα γίνεται με τον ίδιο συντελεστή ανάκρουσης.Το δέσιμο της βέργας επίσης με πετονιά είναι απαραίτητο, γιατί η βολή με σκέτη βέργα δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα.ούτε σε ταχύτητα ούτε σε διάτρηση.Και μιας και είπαμε για ταχύτητα, πιστεύω ότι αυτό που ενδιαφέρει τον ψαροντουφεκά δεν είναι το ποσά χιλιόμετρα την ώρα γραφεί ανά πασά στιγμή το κοντέρ της βέργας αλλά ο ακριβής χρόνος που χρειάζεται η αιχμή για να είναι σωστή στο ραντεβού της περνάν των 3 μέτρων απ’όπου το νερό θέτει βαρύ φόρο για κάθε εκατοστό πορείας μέσα του.Και αυτό έχει επιτευχθεί μ’ένα ειδικά προσαρμοσμένο χρονόμετρο ακριβείας καθιστώντας το βαλλιστικό δοκιμαστήριο μοναδικό, πλήρες και αδιάψευστο. 

Τελευταίος και μέσα στην χαρά ο Aberel με τα 115 εκατοστά του και το βλέμμα της αγελάδας, χρειάζεται δυο άτομα για να καταλάβει τι πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει. Αφού τελικά στήνεται κι αρχίζει τις τρύπες στα κοντά, ήρθε η ώρα να δούμε αν αυτά τα 5 εκατοστά και ίσως και περισσότερα αξίζει τον κόπο να τα κουβαλάμε.Απ'αυτό που βλέπω και βλέπετε θα έλεγα πως κάπου εκεί είναι το όριο χρήσης ενός τέτοιου σωλήνα με βέργα 6,5 χιλιοστών και φυσικά πάντα με οδηγό κατά μήκος.Η χρήση 6,75 η και 7αρας τις οποίας τα αποτελέσματα θα τα δείτε σε επόμενο άρθρο επιβάλλεται καθώς και η τοποθέτηση 2Χ16 η ενός περαστού 19 χιλιοστά με ανοιχτή κεφαλή.Οι σχοινένιες καμπάνες επιβάλλονται κι αυτές πάντα για λόγους ασφάλειας αλλά και ευκολίας όπλισης ειδικά στα μακριά όπλα.Το μήκος τις βέργας αλλά κυρίως το σωστό μήκος και η ποιότητα των ελαστικών κρύβουν μυστικά που μόνο με πειραματισμούς αποκαλύπτονται και είναι μονόδρομος όταν προσπαθούμε να βγάλουμε το 100% των δυνατοτήτων ενός όπλου.

Συμπέρασμα: Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η αντικατάσταση του σωλήνα αλουμινίου από έναν carbon με οδηγό σένα 100- 110 και 115 συντελεί από μονή της στην αισθητή βελτίωση του αποτελέσματος.
Και μια και μπαίνει καλοκαίρι και τα όνειρα συγκρούονται με την αδυσώπητη πραγματικότητα θέλω να σας εξηγήσω στο επόμενο το όνειρο περί 4.5 - 5 και 6 μέτρων και ποιον ονειροκρίτη να προτιμάτε μην πέσετε έξω. 


πηγές:mpekas.gr  
Το άρθρο αυτό είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό ''ΒΥΘΟΣ'' από το οποίο πήραμε τις φωτογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε στο e-mail μας κάποια είδηση
ή το άρθρο σας που θέλετε να δημοσιεύσουμε


psarontoufekas4@gmail.com