8/2/12

Εκβρασμοί Κοινού δελφινιού και θαλάσσιας χελώνας στη Σάμο

Δύο περιστατικά εκβρασμού σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Σάμο. Πρόκειται για το σπανιότερο είδος δελφινιού στη Μεσόγειο, (Κοινό δελφίνι, Delphinus delphis) και μία χελώνα (Caretta caretta).
Το Λιμεναρχείο Σάμου επικοινώνησε με το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ για να αναφέρει το συμβάν και μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας μετέβησαν άμεσα στα σημείο του εκβρασμού. Η νεκροψία που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα Άμεσης Ανταπόκρισης του Αρχιπελάγους στο δελφίνι, μήκους 1.30μ έδειξε ότι το ζώο εκβράστηκε τις βραδινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου, δεν έφερε σημάδια ηθελημένης θανάτωσης και ο θάνατος του σημειώθηκε κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου. Ωστόσο ασφαλής εκτίμηση για τα αίτια του θανάτου δεν μπορεί να γίνει σε αυτό το στάδιο, λόγω της αλλοίωσης των εσωτερικών οργάνων του ζώου που προκλήθηκε από την έκθεση του σε άλλους θηρευτές μετά τον θάνατο του.
 Η ομάδα Άμεσης Ανταπόκρισης συνέλεξε ιστολογικά δείγματα,τα οποία θα σταλούν για τις απαραίτητες τοξικολογικές εξετάσεις. Οι συγκεκριμένες αναλύσεις είναι πολύ σημαντικές, διότι τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά έχουν την ιδιότητα του βιοσυσσωρευτή,γεγονός το οποίο μπορεί να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για τα επίπεδα ρύπανσης του ενδιαιτήματος στο οποίο ζουν. 

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η μείωση των πληθυσμών των κοινών δελφινιών και στις ελληνικές θάλασσες, είναι ανησυχητική, με τους τελευταίους εναπομείναντες πληθυσμούς της αν. Μεσογείου να καταγράφονται στο ανατολικό και βόρειο Αιγαίο.  

Το δεύτερο περιστατικό αφορούσε μία μεγάλη χελώνα  (Caretta caretta) μήκους σχεδόν ενός μέτρου, η οποία βρέθηκε σε παραλία ΒΑ της Σάμου. Μέλη της ομάδας Αυτοδυτών Σάμου και το Λιμεναρχείο Σάμου που εντόπισαν το νεκρό ζώο ειδοποίησαν το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ και τετραμελής ομάδα έφτασε στην περιοχή, προκειμένου να εξετάσει τη χελώνα.

Όπως και στην περίπτωση του Κοινού δελφινιού, συλλέχθηκαν ιστολογικά δείγματα, τα οποία θα σταλούν για τοξικολογική ανάλυση. Η χελώνα δεν έφερε κάποιο εμφανές εξωτερικό τραύμα, ούτε άλλο εμφανές αίτιο θανάτου και πιθανολογείται από τη νεκροψία ότι τα αίτια θανάτου είναι μάλλον παθολογικά.  
Αν και στις δύο περιπτώσεις ο θάνατος των ζώων πιθανολογείται ότι προήλθε από φυσικά ή παθολογικά αίτια, οφείλουμε να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Η συνεχής υποβάθμιση των θαλασσών μας, διαταράσσει σημαντικά τις ισορροπίες της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, απειλεί με εξαφάνιση σπάνια είδη και συμβάλει στην κατάρρευση των αλιευτικών ιχθυαποθεμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε στο e-mail μας κάποια είδηση
ή το άρθρο σας που θέλετε να δημοσιεύσουμε


psarontoufekas4@gmail.com