18/11/11

Δραστικό βεληνεκές σε λαστιχοβόλα

Θα σας παρουσιάσουμε ένα εξαιρετικό άρθρο του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΠΕΚΑ για την διαφορά του δραστικού βεληνεκούς μεταξύ 90-100 & 110 cm στα λαστιχοβόλα!
Εμείς απτόητοι σκάβουμε όλο και ποιο βαθιά να βρούμε την αλήθεια . Την αλήθεια που μας βολεύει και που υποστηρίζουμε ,κόντρα στην αλήθεια του φίλου μας.
Ρε κολλητέ έχω σετάρει ένα ενενητάρι…δυναμίτης, έχουν φάει φυσαλίδα απ’ αυτό κάτι κατοστάρια που ντρέπονται να ξαναμπούν στο θαλασσινό νερό.
Ρε κοντέ εγώ το ενενητάρι το χω για ψαροκρεμάστρα στη σημαδούρα. Άμα κοντέψει πολύ το ψάρι δεν έχει αξία τι να το κάνεις, εγώ δεν το βαράω .
Καλά ,έχουμε ξεφύγει τελείως ε, αφού σε λίγο δε θα χρησιμοποιούμε όπλα ,θα τα σαλαγάμε με υπνωτισμό.
Και για να μη χρειαστώ ωτορινολαρυγγολόγο να με κουράρει με αυτά που ακούω κάθε μέρα είπα να σκάψω κι εγώ να βρω και να σας πω την δικιά μου αλήθεια. Το θέμα όμως είναι «που».Σίγουρα όχι στο χώμα γιατί εκεί μονό κόκαλα μπορεί να βρούμε, αλλά και με «τι» αφού το φτυάρι κάνει μονό για κουτσομπολιό. Ο κασμάς πάλι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρά μόνο σαν επιθετικός προσδιορισμός των δυο τύπων που συζητούσαν παραπάνω.
Θα ψάξω στον σκληρό που είναι φυτεμένος πίσω απ τα μάτια μου γιατί μονό αυτόν εμπιστεύομαι. Δίνω τα στοιχεία λοιπόν και πατάω enter. Γίνεται η σχετική επεξεργασία και να δυο σελίδες ανάλυση. Σας διαβάζω λοιπόν κατά λέξη ότι μου είπε και ότι μου ζωγράφισε.


Έχουμε τρία τυχαία μήκη όπλων 90, 100, 110 και λέω τυχαία γιατί θα μπορούσε κάλλιστα να είναι 88, 98, 108 η 93,103, 113.Θεωρούμε σαν δεδομένο ότι η απαίτηση μας είναι μια οριζόντια βολή το δυνατόν αποτελεσματικότερη. Στατιστικά λοιπόν σκεπτόμενος οι πλείστες αποτυχημένες βολές έχουν την στερεότυπη δικαιολογία « αν είχα λίγο μεγαλύτερο όπλο θα το έπαιρνα ».Στατιστικά επίσης σκεπτόμενος οι πλείστες επιτυχημένες βολές έχουν την στερεότυπη ατάκα « ήρθε να με φάει ».


Αν και εξελιγμένος ο υπολογιστής μου τα έχει παίξει με την πάρτη σας, χτυπάει error και σηκώνει τα πλήκτρα ψηλά. Αφού ρε μεγάλε το μακρύ σου είναι κοντό όταν μαζεύεις λάχανα κι όταν τσιμπάς το κρέας περισσεύει ,αναζήτησέ το κάπου στο σοφό ρητό που λέει: «αν είναι να 'ρθει θε να 'ρθει, αλλιώς θα προσπεράσει». Το σίγουρο πάντως είναι ότι για κάθε περίπτωση δεν υπάρχει σόνι και καλά μια λύση. Αν ήταν έτσι δε θα χε καμία αξία ,θα ανοίγαμε το βιβλίο με τις λύσεις και κανένα ψαράκι δεν θα είχε μέλλον .


Όπως και να έχει όμως οφείλω να σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα των συγκριτικών δοκιμών που έλαβαν χώρα στο μοναδικό αυτόματο κέντρο βαλλιστικής και μετρήσεων και μάλιστα εντός πισίνας που διαθέτω φώτο (1) και σεις αποφασίστε τελικά για το μήκος του όπλου που θα χρησιμοποιήσετε .Οι δοκιμές έγιναν με συμβατικά όπλα τριών διαφορετικών εταιριών για κάθε μήκος ,εισαγωγής και ελληνικά χρησιμοποιώντας και στα τρία ανάλογα λάστιχα των 19mm.και βέργα 6,5mm. Έτσι έβγαλα έναν μέσο όρο και το γενικό συμπέρασμα όσο αφορά τα αντιπροσωπευτικά δείγματα των όπλων για την διαφορά που μας δίνουν σε διακριτικότητα και δραστικό σε σχέση πάντα με το μήκος τους. Περιττό να σας πω ότι στο ίδιο μήκος όλα τα όπλα που δοκιμάστηκαν απέδωσαν σχεδόν το ίδιο αφού φορούσαν τα ίδια λάστιχα και την ίδια βέργα. Συνεπώς η επιλογή της μακράς του όπλου έχει να κάνει με την ποιότητα του ,με το πώς επέλεξε η κάθε εταιρεία να παρουσιάσει τα όπλα της σε σχέση με τις απαιτήσεις μας αλλά και το προσωπικό μας γούστο και όχι με αυτό κάθε αυτό το όπλο σαν εξέδρα εκτόξευσης. Ποιο απλά ,ότι ,μα ότι όπλο και να κρατάς στα χέρια σου αρκεί να είναι ίσιο και να έχει σωστές αναλογίες (λάστιχα βέργα φτερά ) για να βρίσκεις τον στόχο σου.


Επί του προκειμένου τώρα και μια και μιλάμε για τα μήκη όπλων και την διάφορα δυναμικού τους ,από τις πρώτες κιόλας βολές στα 3 μέτρα παρατηρούμε μια σοβαρή υστέρηση του 90 έναντι των 100 και 110 όσο αφορά την δυναμική ορμή της,(εικόνα 1) «όμως» ο χρόνος που χρειάστηκε για να διανύσει την απόσταση ήταν μικρότερος πράγμα το οποίο το αβαντάρει από κάποια πλευρά γιατί και ο χρόνος είναι εξίσου σημαντικός. Αλλά για να μην μπερδέψουμε τα μπούτια μας στην συγκεκριμένη έρευνα θα σας δείξω μόνο τις δυναμικές και όχι τους χρόνους οι οποίοι είναι σημαντικότατος παράγοντας επιτυχίας και θα αποτελέσει ιδιαίτερη προσέγγιση σε επόμενο άρθρο μια και έχω καταφέρει να χρονομετρώ με ακρίβεια τις βολές.


Σε γενικές γραμμές στα 3 μέτρα και τα τρία μήκη όπλων είναι αποτελεσματικά .Όχι όμως και στα 3,30μ όπου το 90 βγήκε εκτός μάχης μια και δεν ξεπέρασε ικανοποιητικά τον στόχο πάχους 15εκατοστων που εμπειρικά προσομοιάζω με ένα θήραμα 5 ως 10κιλών περίπου και βολή στο ψαχνό. Και για να μην παρεξηγηθώ τονίζω ότι αυτό είναι πολύ σχετικό και μη το δένεται κόμπο. Σε αντίθεση τα δυο μεγαλύτερα αδέλφια του ρίξανε πολύ καλύτερα και μάλιστα με σχετικά μικρή διάφορα μεταξύ τους.(εικόνα 2). Από κάπου εδώ αρχίζουν να βγαίνουν τα κουσούρια του συμβατικού αλουμινένιου σωλήνα των 110εκατοστων έναντι του 100 και το εντοπίζουμε ποιο ευδιάκριτα στις δυο επόμενες συγκρίσεις στα 3,8 μέτρα (εικόνα 3) και στα 4.2 μέτρα (εικόνα 4).Όπου στη μεν πρώτη η διαφορά τους έχει μικρύνει αισθητά στη δε δεύτερη είναι σχεδόν ίδια .Για το 90αρι δε το συζητάμε …κλάμα .Το 100 με ικανοποίησε μέχρι και τα 3,8 μετρά ενώ το 110 ήταν λίγο αργό.. Η απογοήτευση όμως ήρθε στα 4,2 μέτρα όπου και οι χρόνοι και η πτώση της βέργας σε σχέση με την απόλυτη αρχική της ευθεία ήταν αρκετή για να αστοχήσεις σε 50κιλο μαγιάτικο. Με αρχηγό το ενενηντάρι που στα 4,2μετρα κρέμασε κατά 22εκατοστα ακολούθησαν το 100 με πτώση 13 και το 110 με 10 εκατοστά. 


Άποψη μου είναι ότι το συμβατικό είναι μέχρι 3,5 μέτρα περίπου και για μήκος μέχρι 100. Από κει και πάνω τσάμπα μήκος κουβαλάς. Υπάρχει βέβαια και η σχολή που λέει ότι το ψάρι εστιάζει στην σιλουέτα του δύτη και υποτιμά το μήκος του όπλου, άρα δεν είναι απαραίτητο το μεγάλο βεληνεκές αλλά αρκεί το όπλο να είναι μακρύ. Είναι μια σεβαστή άποψη αλλά για συγκεκριμένα ψαρέματα όπου το όπλο δεν μετακινείται και πολύ. Το όπλο όμως σήμερα πρέπει να γυρνά εύκολα και αθόρυβα αλλά να είναι και δυνατό, και αυτά τα στάνταρτ δεν τα πληρεί εξολοκλήρου ένα συμβατικό όπλο. Στον αντίποδα ξαναρχόμαστε στο παραπάνω σοφό ρητό που συμφωνεί με την στατιστική, και διαφωνεί με τα πουσαρισμένα αποδεικνύοντας ότι το 80% των επιτυχημένων βολών έχουν γίνει κάτω από τα 3 μέτρα και έτσι δεν έχουμε την ανάγκη τους. Έλα όμως που αυτό το 20% που μένει είναι αυτό που μας αρρωσταίνει και το θέλουμε κι αυτό. Προσωπική μου άποψη είναι ότι όσα λάστιχα και να βάλουμε, άντε να πιάσουμε ακόμα δέκα, τα υπόλοιπα γίνονται για να τονώσουν την αυτοπεποίθηση μας. Φυσικά είναι μεγάλη υπόθεση να παίζεις με καλή ψυχολογία κι αν αυτή μπορεί να σου την δώσει ένα καλοστημένο όπλο θα προσπαθήσω να σε βοηθήσω στο επόμενο όπου θα συγκρίνουμε τις διαφορές που προκύπτουν από το πουσάρισμα 90, 100, 110 αλλά και 115 φτάνοντας στα όρια των δυνατοτήτων τους .

πηγές:mpekas.gr  
Το άρθρο αυτό είχε δημοσιευθεί στο περιοδικό ''ΒΥΘΟΣ'' από το οποίο πήραμε τις φωτογραφίες.

1 σχόλιο:

Στείλτε στο e-mail μας κάποια είδηση
ή το άρθρο σας που θέλετε να δημοσιεύσουμε


psarontoufekas4@gmail.com