23/2/12

Εξερευνήστε το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο από την πολυθρόνα

Σύντομα θα είστε σε θέση από την άνεση του σπιτιού σας να καταδυθείτε στον εικονικό ωκεανό και να εξερευνήσετε το μεγαλύτερο ζωντανό οργανισμό του κόσμου, το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, χάρη στη σύμπραξη του πανοραμικού εργαλείου Street View της Google με την επικείμενη αποστολή Seaview Survey, η οποία έχει ως στόχο τη μελέτη και καταγραφή της σύνθεσης κοραλλιογενών υφάλων.

Η επιστημονική αποστολή, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας του βρετανικού ασφαλιστικού ομίλου Catlin με ΜΚΟ, ερευνητικά ιδρύματα και το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Πολύ σύντομα οι πρώτες εικόνες θα κάνουν την εμφάνισή τους στο Google Earth και το Google Maps μεταξύ άλλων, ενώ θα αναρτηθούν και σε μια ειδική εφαρμογή, όπου θα μπορεί κανείς να τις δει ως μία ενιαία εικόνα 360 μοιρών. Στο Youtube θα μπορεί κανείς να παρακολουθεί ζωντανά τα πλάνα που θα αναμεταδίδουν οι κάμερες της ομάδας.
 Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι χρήστες θα μπορούν να επιλέγουν την τοποθεσία που επιθυμούν, να καταδύονται εικονικά και να εξερευνούν το πλούσιο οικοσύστημα του υφάλου κατά βούληση, σαν να βρίσκονταν εκεί. Για να γίνει αντιληπτό πόση λεπτομέρεια θα έχουν οι εικόνες όταν το πρότζεκτ ολοκληρωθεί, αρκεί να αναφερθεί ότι έχουν προγραμματιστεί τρεις αποστολές: μία στα ρηχά του - μήκους 2.600 χιλιομέτρων- Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, μία σε βάθος περίπου 100 μέτρων και μία τρίτη αποστολή που θα εστιάζει στην πανίδα του.

Μια ρομποτική κάμερα που μοιάζει με καλαμάρι κατασκευάστηκε ειδικά γι' αυτό το σκοπό. Με το φακό της θα «χτενίζει» τον ωκεανό με ταχύτητα περίπου 4 χιλιομέτρων την ώρα, τραβώντας πανοραμικές φωτογραφίες κάθε 4-6 δευτερόλεπτα. «Για να βελτιώσει την κίνηση της κάμερας όταν ταξιδεύει στο βυθό, η ομάδα που την σχεδίασε άντλησε έμπνευση από το φυσικό σχέδιο των καρχαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η επιστημονική ομάδα πίσω από την αποστολή. «Είναι μία κάμερα εμπνευσμένη από τα ίδια τα πλάσματα που σχεδιάστηκε να καταγράψει».

Οι πρώτες εικόνες

Μια πρώτη γεύση μπορεί να πάρει κανείς στη διεύθυνση http://www.catlinseaviewsurvey.com/seaview.htm όπου έχουν ήδη αναρτηθεί εικόνες από δοκιμαστική αποστολή 6 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας μάλιστα οι επιστήμονες εντόπισαν ένα άγνωστο έως σήμερα είδος θαλάσσιου ίππου και τέσσερα είδη κοραλλιών που κανείς δεν είχε συναντήσει στην περιοχή.

Θεωρείται βέβαιο ότι θα εντοπιστούν και άλλα νέα είδη καθώς το 93% του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου είναι ανεξερεύνητο λόγω του μεγάλου βάθους του που καθιστά απαγορευτικές τις παραδοσιακές καταδύσεις.

Παράλληλες μελέτες
Επιπλέον, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ σχεδιάζουν να τοποθετήσουν ηλεκτρονικές ταυτότητες παρακολούθησης σε 50 καρχαρίες τίγρεις, πράσινες χελώνες και γιγαντιαία σαλάχια Μάντα προκειμένου να μελετήσουν τη συμπεριφορά και τις μετακινήσεις τους με την αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία, διαθέτουμε την τεχνολογία που θα μας επιτρέψει να μεταδώσουμε τα ευρήματα και την αποστολή μέσω του Google», λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Όβε Χεγκ-Γκούλντμπεργκ. «Εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορέσουν να απολαύσουν τη ζωή, την επιστήμη και τη μαγεία κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών μας». 


πηγή : NAFTEMPORIKI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στείλτε στο e-mail μας κάποια είδηση
ή το άρθρο σας που θέλετε να δημοσιεύσουμε


psarontoufekas4@gmail.com