28/1/12

Νέο ψάρι στο τραπέζι μας!! Εκτρέφεται από το ΕΛΚΕΘΕ

 Πλουσιότερο κατά ένα…ψάρι, προσπαθεί να κάνει το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών το κρητικό τραπέζι. 

Οι υπεύθυνοι του κέντρου, ήδη εξετάζουν γευστικά το κατά πόσο μπορεί ο «Κρανιός» να μπει στη διαδικασία εκτροφής και για το λόγο αυτό προχωρούν σε γευστικές δοκιμές, με την προσδοκία πως το ψάρι θα μπορέσει επάξια να κερδίσει μια θέση στο κρητικό τραπέζι.
Η πρώτη διαδικασία γευσιγνωσίας πραγματοποιήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Kappa Studies, το οποίο ανέλαβε μια συνεργατική πρωτοβουλία ελέγχου με τους αρμόδιους ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ.
Στο πλαίσιο της γευσιγνωσίας που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Kamari του Ομίλου Kappa Studies, οι ερευνητές δρ. Κρίτων Γρηγοράκης και δρ. Γιάννης Γιόγιος πραγματοποίησαν σεμινάριο για τις ιδιαιτερότητες και τη γευσιγνωσία του ψαριού.

Στη συνέχεια με την υποστήριξη και συμπαράσταση της διεύθυνσης, του προσωπικού, αλλά και των σπουδαστών της Kappa Studies προχώρησαν σε έλεγχο των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ψαριού.

Στόχος των ελέγχων ήταν να διαπιστωθεί μέσα από τη γευστική δοκιμή, η πιθανή διαφορά μεταξύ των διαφορετικών μεγεθών του ψαριού, αλλά και του πόσο γευστικό ή όχι τελικά είναι.



Το ψάρι

Ο Κρανιός ή «Argyrosomous regius» είναι ένα νέο είδος ψαριού στις υδατοκαλλιέργειες. Εκτρέφεται στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΘΕ στα Χανιά και το φυσικό του περιβάλλον βρίσκεται στη θάλασσα κοντά σε εκβολές ποταμών.

Συναντάται κυρίως στη Νότια και Ανατολική Μεσόγειο και κυρίως στην Αίγυπτο, αλλά και στη Δυτική Μεσόγειο.



Συμμετέχοντες

Έξεχουσες προσωπικότητες από το χώρο της εστίασης, καθηγητές, αλλά και διευθυντές, συμμετείχαν στην εξαιρετική γευστική δοκιμή που είχε στόχο να αναδείξει τη μοναδικότητα στη γεύση του ψαριού, αλλά και μια πιθανή προσθήκη στον γευστικό κατάλογο των κρητικών εδεσμάτων.
Στην πρωτοποριακή γευσιγνωσία συμμετείχαν Σεφ, μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, καθηγητές τουρισμού, διευθυντές και στελέχη ξενοδοχείων και οι σπουδαστές της Kappa Studies.

Σύμφωνα με τις γνώμες που διατυπώθηκαν, το ψάρι Κρανιός κέρδισε τις εντυπώσεις, αλλά και τη θετική γνώμη των παρευρισκόμενων, οπότε δεν είναι απίθανο να ενταχθεί ως νέα γεύση στο κρητικό τραπέζι.

Του Γιάννη Ζωράκη

 patris.gr

2 σχόλια:

  1. Εκτρέφεται εδώ και 10 χρόνια περίπου το συγκεκριμένο είδος στο Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δρ. Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Συντονιστής του Ερευνητικού προγράμματος ΚΡΑΝΙΟΣ (ΕΣΠΑ-Συνεργασία)3 Φεβρουαρίου 2012 στις 12:51 μ.μ.

    Είναι αλήθεια ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εκτρέφεται το είδος αυτό στην Ελλάδα. Οι πρώτες εκτροφές ξεκίνησαν από μια παραγωγική μονάδα στην Γαλλία και μετά στην Αίγυπτο, και τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονη προσπάθεια από πολλές μονάδες τόσο στην Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη Μεσόγειο.
    Αυτό που γίνεται για πρώτη φορά από το ΕΛΚΕΘΕ, είναι μια συντονισμένη προσπάθεια μελέτης όλων των σταδίων παραγωγής του είδους αυτού (αναπαραγωγή, νυμφική εκτροφή, πάχυνση, διατροφικές ανάγκες, φυσιολογία του stress, ιχθυοαπαθολογία και ποιότητα και αρεστότητα του τελικού προϊόντος, στα πλαίσια προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ-Συνεργασία (Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Στόχος είναι να συλλεχθούν στοιχεία για την βελτιστοποίηση της παραγωγής.
    Η αξιολόγηση του τελικού προϊόντος που έγινε πρόσφατα στην Κρήτη, γίνεται για πρώτη φορά στην Μεσόγειο, και θα συνεχίσει με ειδικές αναλύσεις της ποιότητας της σάρκας του ψαριού και των ουσιών που δίνουν στο ψάρι το άρωμα του. Θα μελετηθεί επίσης η επίδραση χορήγησης διαφορετικών τροφών στην ποιότητα και γεύση του ψαριού.

    Δρ Κωνσταντίνος Μυλωνάς
    Διεθυντής Ερευνών
    Συντονιστής έργου ΚΡΑΝΙΟΣ (ΕΣΠΑ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, 424, ΓΓΕΤ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στείλτε στο e-mail μας κάποια είδηση
ή το άρθρο σας που θέλετε να δημοσιεύσουμε


psarontoufekas4@gmail.com